Laurus nobilis

Decoratief blad Lichte schaduw Droge standplaats Klein Eetbaar Opvallende geur Wintergroen Volle zon Schaduw

Description

Laurus nobilis, de edele laurier, is een prachtige plant met glanzend wintergroene, leerachtige bladeren en een dichte kroon. Het blad is zeer aromatisch wanneer het wordt gekneusd en is daarom ook erg populair in de keuken. In het voorjaar bloeit hij met onopvallende licht geelgroene bloemen. Zowel de mannelijke als de vrouwelijke struiken bloeien, maar alleen de vrouwelijke exemplaren ontwikkelen in de herfst blauwzwarte schijnbessen waaruit laurierolie wordt bereid.
L. nobilis wordt al eeuwenlang gecultiveerd. Op het einde van de 19de eeuw waren Brugge en Gent wereldvermaard voor de laurierteelt. Rond de Middellandse Zee en in streken met een zacht zeeklimaat kan hij buiten in volle grond overwinteren, in de rest van West-Europa is hij niet winterhard en is het een stijlvolle potplant die vorstvrij moet overwinteren. Een goed verzorgde laurier kan in pot gemakkelijk 100 jaar oud worden.


Laurier is van oudsher een belangrijk keukenkruid dat wordt gebruikt voor de aromatische bitterheid en voor de ontsmettende werking. Omdat er nog andere soorten laurier zijn die niet eetbaar zijn, en omdat zelfs heel wat giftige planten zoals bv. oleander soms laurier worden genoemd, noemt men de eetbare Laurus Nobilis ook wel de 'edele' laurier. In Frankrijk spreekt men van laurier-sauce of laurier-jambon. Die benaming verwijst naar het gebruik om ham en ander gerookt vlees met laurier te bereiden. Omwille van de ontsmettende werking van de laurier zouden die bereidingen langer bewaren. Waarschijnlijk heeft ook het gebruik van laurier bij de inmaak van haring, rog in 't zuur, marinades, patés, enzovoorts met die ontsmettende werking te maken. Maar natuurlijk ook met het heerlijke aroma.

Award of Garden Merit (AGM).

Shape

  • Growing habit: struik of kleine boom, zeer dicht vertakt, met kegelvormige kroon
  • Height: 2-15 m
  • Width: 1-10 m
  • Vigour: traag
  • Root system:

Leaf

  • Shape: enkel, verspreid staand; smal-elliptisch, aan beide zijden toegespitst, 5-10 cm lang, gaafrandig, licht golvende rand; lederachtig
  • Color: glanzend donker grijsgroen
  • Fall color:
  • Special features: zeer aromatisch - eetbaar

Flower

  • Shape: tweehuizig; kleine bloempjes met vier kelkblaadjes en viertallige kroon; mannelijke bloemen hebben 12 meeldraden; staan met 4 of 6 in okselstandige trosjes
  • Color: groengeel
  • Point of time: maart-april
  • Special features:

Fruit

  • Shape: kleine kogelronde schijnbesjes, ong. 1,5 cm
  • Color: glanzend zwart
  • Point of time: rijp in oktober-november

Stem

  • Stem / bark:

Cultivation requirements

  • Stand: Zon-halfschaduw-schaduw
  • Ground: Neutrale tot lichtzure, goed gedraineerde grond
  • Climate zone: 8b
  • Special features: Niet vorstbestendig. Moet koel maar vorstvrij overwinteren. kan zeer goed in vorm gesnoeid worden

Share this page