Platanus x acerifolia

Decoratief blad Lichte schaduw Bladverliezend Groot Opvallende vrucht Decoratieve schors Volle zon

Description

Platanus x acerifolia is een kruising van P. orientalis x P. occidentalis. De oorsprong van deze oude hybride is onduidelijk. Waarschijnlijk ontstond hij rond 1670 in de botanische tuin van Oxford, waar de Oosterse plataan (Platanus orientalis) en de Westerse plataan (P. occidentalis) naast elkaar stonden. Het zou echter ook een vorm van één van beide kunnen zijn.
Deze hybride is, in tegenstelling tot zijn twee ouders, perfect winterhard en uitzonderlijk bestand tegen extreme weersomstandigheden. Hij houdt van hitte en koude, stoort zich niet aan wind, regen of grote droogte en trotseert de moeilijkste omstandigheden. Van nature is hij gewend aan een rotsachtige bodem, waardoor hij zich ook thuisvoelt in een bodem vol stenen en bouwresten. Zo is het ook één van de enige bomen die zich weinig gelegen laat aan asfalt tot tegen de wortelvoet. De grote, gladde bladeren, die een beetje lijken op die van een esdoorn (vandaar trouwens de latijnse naam 'acerifolia'), vangen heel wat roet en ander vuil uit de lucht op, dat dan met een regenbui gemakkelijk wegspoelt.
In Noord- en Midden-Europa is dit de enige plataan die voldoende winterhard is. Het is wellicht één van de meest aangeplante bomen langs straten en op pleinen. Meer dan 60 % van het bomenbestand van Londen, zou bijvoorbeeld bestaan uit platanen. Men noemt hem trouwens de ‘London Plane’. In Parijs zijn de Seine-oevers en tal van grote lanen met platanen beplant. Ook in tal van andere steden is de plataan dominant aanwezig. Het blad van de Gewone Plataan is het symbool van het New York City Department of Parks and Recreation.
De gewone plataan is een majestueuze boom met grote, gelobde bladeren. Hij kan meer dan 30 meter hoog worden. Heel typisch is de afschilferende schors waardoor een lappendeken van geel tot grauwe kleuren ontstaat. Bij oudere bomen vertoont de stam vaak dikke bulten of zwellingen.
Hij verdraagt zeer goed snoei en wo

Shape

Leaf

Flower

Fruit

Stem

Cultivation requirements