Fagus sylvatica

Decoratief blad Opvallende herfstverkleuring Lichte schaduw Bladverliezend Groot Eetbaar Decoratieve schors Volle zon

Description

De gewone beuk is een van de meest imposante Europese bomen. Hij komt van oudsher voor als bosboom in de gematigde streken van West- en Midden-Europa. Hij vertegenwoordigt het laatste stadium in de natuurlijke evolutie van het bos. Alleenstaande beuken vormen een zeer brede, dichte kroon, laag vertakt met takken die afhangen tot op de grond. Als laan- of bosboom groeit hij kaarsrecht omhoog en ontwikkelt hij een lange, kale stam, als een pilaar. Bomen van meer dan 40 meter hoog of 30 meter breed zijn geen zeldzaamheid. Daarnaast is het ook een van de beste inheemse haagplanten.
Het is een zeer variabele soort met tal van groei- en bladvormen, gaande van zuil- tot treurvormen, variëteiten die nauwelijks 10 m hoog worden, cultivars met groen, geel, paars of rood en bont blad, met klein en groot, gaaf of diep ingesneden, zelfs varenachtig blad, enz.
Beuken werden vroeger massaal aangeplant als bos- en parkboom. Het grootste (kunstmatige) beukenbos in Europa is het Zoniënwoud rond Brussel. Oude beukenlanen, zeker van rode beuken, in een landschap wijzen op de aanwezigheid van een kasteel of klooster.
Beuken hebben een heel dicht bladerdek en zorgen voor dichte schaduw waaronder weinig andere planten gedijen.
De gladde stam is zeer gevoelig voor zonnebrand, wat problemen stelt wanneer in een bos of een laan enkele bomen wegvallen door ziekte of stormschade en de resterende bomen zon op hun stam krijgen en stambeschermende maatregelen nodig zijn. Ook jonge bomen moeten beschermd worden tegen de zon. 
Beuken wortelen oppervlakkig en zijn erg gevoelig voor langdurige droogte, verstoring van de wortels en bodemverdichting- of verharding.
Het hout van beuk is van uitstekende kwaliteit en wordt van oudsher veel gebruikt in de meubelindustrie en de bouw.

Shape

Leaf

Flower

Fruit

Stem

Cultivation requirements