Ostrya carpinifolia

Decoratief blad Opvallende herfstverkleuring Bladverliezend Middelgroot Opvallende vrucht Decoratieve schors Volle zon Opvallende bloei

Description

Ostrya carpinifolia, de Europese Hopbeuk, is een kleine tot middelgrote bladverliezende boom waarvan het blad sterk lijkt op dat van de haagbeuk (Carpinus), vandaar de Latijnse soortnaam. Essentieel verschil tussen haag- en hopbeuk is dat het blad van de haagbeuk veel meer nerven heeft en aan de voet hartvormig is. Het blad van de hopbeuk is veel scherper dubbel gezaagd en is aan de voet eirond van vorm. De zaden van de haagbeuk zijn enkel en omgeven met omgebogen, kleine schutbladen. Die van de hopbeuk zijn omgeven met grote, vleugelvormige op hop lijkende schutbladen en hangen bovendien in lange trossen. De stam van de haagbeuk is glad, terwijl die van de hopbeuk sterk gegroefd is.
Oorspronkelijk komt de boom uit Zuid-Europa en Klein-Azië. In het wild kan de boom tot 20 m groot worden, in cultuur zelden groter dan 15 m. Hij is dus zeer geschikt voor iets grotere tuinen en parken. Het is een decoratieve boom met mooi blad, een mooie gele herfstkleur, met opvallende katjes vroeg in de lente en vooral zeer opvallende zaadslierten in het najaar.

Shape

Leaf

Flower

Fruit

Stem

Cultivation requirements