Quercus ilex

Decoratief blad Lichte schaduw Zure grond Kalkhoudende grond Droge standplaats Middelgroot Decoratieve schors Wintergroen Volle zon

Description

Quercus ilex, de Steeneik of Hulstbladige eik, is een bladhoudende soort die van nature voorkomt in de landen rond de Middellandse Zee. Q. ilex is een variabel type waarvan in het wild tal van ondersoorten en variëteiten voorkomen met een licht verschillende groeiwijzen, verschillende bladvormen, enz.
Hij wordt al sinds de oudheid als sierboom aangeplant. In zuiderse landen kan hij zeer oud worden en wordt het een imposante boom van 20-25 m hoog met een stamdoorsnede van 2 m en meer. In koudere streken blijft hij meestal kleiner en is het vaak eerder een flinke struik of een kleine tot middelgrote, vaak meerstammige boom. 
Ondanks zijn zuiderse afkomst is hij ook bij ons op een min of meer beschutte standplaats of in een stedelijke omgeving betrouwbaar winterhard. Jonge bomen moeten in de winter wel wat worden afgedekt, tenzij ze goed beschut staan. Vooral schrale winden en ochtendzon tijdens een vorstperiode kunnen het blad beschadigen.
Het is vooral ’s winters een zeer decoratieve boom die zeker meer aandacht verdient voor toepassing in tuinen en openbaar groen.
Award of Garden Merit 1993, 2002

Shape

Leaf

Flower

Fruit

Stem

Cultivation requirements