Rhus typhina

Decoratief blad Opvallende herfstverkleuring Lichte schaduw Bladverliezend Klein Opvallende vrucht Volle zon Opvallende bloei

Description

De Fluweelboom, Rhus typhina (syn. Rhus hirta) is een mooie solitaire struik of kleine meerstammige boom die in ons klimaat zo'n 4 à 5 m hoog en even breed kan worden. De brede parasolvormige kroon wordt gevormd door betrekkelijk weinig takken die bij iets oudere struiken door hun grillige vormen erg schilderachtig kunnen zijn. De voornaamste sierwaarde zijn de lange, dikke, zacht behaarde twijgen en vooral de grote, geveerde bladeren die tot 30 cm lang kunnen worden en in de herfst subliem verkleuren. Deze geveerde bladeren geven de plant een tropisch uitzicht. Een van de mooiste vormen is 'Dissecta' met sterk ingesneden blad, bijna als een varen.
De naam fluweelboom is waarschijnlijk afkomstig van de opvallende bruinrode vruchttrossen die overdekt zijn met rode haartjes waardoor ze op fluweel lijken. Ook de jonge twijgen zijn lichtbehaard en fluweelachtig. In Amerika spreekt men van de 'Stag’s horn Sumac', de hertshoorn sumac, omdat de jonge behaarde twijgen lijken op de nieuwe hoorns van een mannetjeshert.
Omdat hij tweehuizig is (met mannelijke en vrouwelijke bloemen op verschillende planten) is een mannelijke en een vrouwelijke plant nodig om vruchten te hebben.
De vruchten van Rhus typhina werden en worden in Noord-Amerika gebruikt voor de bereiding van een zoete limonadedrank door ze in water te weken. De gedroogde bladeren en vruchten werden vermengd met tabak om te worden gerookt.
Award of Garden Merit 1993 & 2002

Shape

Leaf

Flower

Fruit

Stem

Cultivation requirements