Tilia x flavescens Glenleven

Decoratief blad Lichte schaduw Bladverliezend Groot Eetbaar Opvallende vrucht Opvallende geur Volle zon Opvallende bloei

Description

Tilia x flavescens ‘Glenleven’ is een cultivar van de hybride Tilia x flavescens, een kruising van de kleinbladige Winterlinde T. cordata met de Amerikaanse linde T. americana. T. x flavescens wordt heel weinig gebruikt en wordt ook nauwelijks gekweekt. ‘Glenleven’, een selectie van de Canadese Sheridan Nurseries uit 1963, is daarentegen in Canada en de Verenigde Staten erg populair als straatboom en wordt ook in Europa sinds enkele jaren meer en meer aangeplant.
Het is een snelgroeiende, middelgrote tot grote boom  met een hoge, doorgaande stam en een vrij brede, nogal losse piramidale tot eivormige kroon. De groeiwijze lijkt een beetje op die van de beter bekende T. cordata ‘Greenspire’. Het blad is iets groter dan dat van de cultivars van de winterlinde. Hij heeft het grote voordeel dat hij, in vergelijking met de meeste andere lindes, goed bestand is tegen warmte en een stedelijk klimaat, en nauwelijks last heeft van luizen en honingdauw en dus niet drupt. Hij is bovendien zeer bloeirijk.
Tilia x flavescens ‘Glenleven’ wordt aanbevolen als straat- en laanboom op brede groenstroken zowel in een stedelijke als een landelijke omgeving, en het is ook een mooie en statige sierboom voor grote tuinen, parken, plantsoenen, pleinen, parkings, golfterreinen, enz.

Shape

Leaf

Flower

Fruit

Stem

Cultivation requirements