Viburnum opulus

Decoratief blad Opvallende herfstverkleuring Lichte schaduw Kalkhoudende grond Bladverliezend Klein Giftig Opvallende vrucht Volle zon Schaduw Opvallende bloei

Description

Sneeuwbal of Gelderse roos, Viburnum opulus, is een inheemse soort. Hij komt in vrijwel geheel Europa voor, in West- en Noord-Azië en Noord-Afrika. Het is een bladverliezende, tot 4 m hoge struik. De bladeren zijn drielobbig, getand en aan de onderkant kaal of behaard, en lijken een beetje op een esdoornblad. Opulus betekent met bladeren als de aak (esdoorn). Ze zijn in het najaar heldergeel, rood of roodbruin gekleurd. Hij bloeit in het begin van zomer met witte bloemschermen die zeer geliefd zijn bij vlinders. Later volgen de grote trossen rode bessen. Alle delen van de Gelderse roos zijn giftig, ook de bessen. De vogels laten ze dan ook met rust zodat ze tot diep in de winter de struik blijven sieren.
Omdat het een nogal grote struik wordt met een wat ordeloze vorm, wordt hij vooral gebruikt in gemengde hagen en vogelbosjes, samen met bv. sporkehout, meidoorn, sleedoorn en bottelrozen.
De Nederlandse naam Gelderse roos verwijst waarschijnlijk naar de graven van Gelre (oude naam van Gelderland) die een blad in hun wapen hadden waarvan men dacht dat het van de Viburnum opulus zou zijn. Later bleek het om het blad van de mispel te gaan, maar de naam Gelderse roos was intussen ingeburgerd en bleef bestaan. Hij wordt ook wel eens wilde vlier of watervlier genoemd vanwege de gelijkenis van de bloemen en de bessen met vlier en omdat hij van nature vaak langs waterkanten groeit. 

Shape

Leaf

Flower

Fruit

Stem

Cultivation requirements