Cupressocyparis ( x) leylandii Castlewellan

Decoratief blad Lichte schaduw Groot Wintergroen Volle zon

Description

x Cupressocyparis leylandii ‘Castlewellan’ is een geelbladige vorm van de bekende Leylandcipres. In de zomer is het blad licht geelgroen, in de winter meer bronsgroen. Hij groeit iets trager dan de gewone Leylandcipres, maar het blijft een snelgroeiende conifeer die vrij groot kan worden.
Deze cultivar ontstond in 1962 in Castlewellan in Noord-Ierland uit een kruising van Cupressus macrocarpa ‘Lutea’ en Chamaecyparis nootkatensis ‘Aurea’.
Hij vormt een dichtvertakte, regelmatige zuil- tot kegelvormige kroon met spitse top. Met het ouder worden wordt de kruin breder en meer open, en buigt de top om. De twijgen zijn enigszins afgeplat en vierkant van vorm, varenachtig vertakt. De kleine, spitse schubvormige bladeren, staan dicht rond de twijgen, in vier rijen, elkaar overlappend.
Deze Leylandcipres wordt zeer veel gebruikt als haagplant. Groot voordeel is dat hij zeer snel groeit. Maar dat is tegelijk een nadeel: hij moet meerdere keren per jaar gesnoeid worden om hem enigszins in toom te houden.

Shape

Leaf

Flower

Fruit

Stem

Cultivation requirements