Cupressocyparis ( x) leylandii Gold rider

Decoratief blad Lichte schaduw Middelgroot Wintergroen Volle zon

Description

x Cupressocyparis leylandii ‘Gold rider’ is een geelbladige vorm van de bekende Leylandcipres. In de zomer is het blad licht geelgroen, in de winter meer bronsgroen. Hij groeit iets trager dan de gewone Leylandcipres, maar het blijft een snelgroeiende conifeer die vrij groot kan worden. Het is een mutant van de bekende ‘Castlewellan’ die beter zijn gele kleur behoudt en ook minder gevoelig is voor zonnebrand. De gele kleur is het meest intens in volle zon.
Hij vormt een dichtvertakte, regelmatige zuil- tot kegelvormige kroon met spitse top. Met het ouder worden wordt de kruin breder en meer open, en buigt de top om. De twijgen zijn enigszins afgeplat en vierkant van vorm, varenachtig vertakt. De kleine, spitse schubvormige bladeren, staan dicht rond de twijgen, in vier rijen, elkaar overlappend.
Ook deze Leylandcipres wordt zeer veel gebruikt als haagplant. Groot voordeel is dat hij zeer snel groeit. Maar dat is tegelijk een nadeel: hij moet meerdere keren per jaar gesnoeid worden om hem enigszins in toom te houden.
Het is een Nederlandse selectie uit 1986.
Award of Garden Merit 1993 2002.

Shape

Leaf

Flower

Fruit

Stem

Cultivation requirements