Chimonanthus praecox

Kalkhoudende grond Droge standplaats Bladverliezend Klein Eetbaar Opvallende geur Volle zon Opvallende bloei

Description

Chimonanthus praecox (syn. C. fragrans, Calycanthus praecox of C. fragrans) is de enige Chimonanthussoort die bij ons gekweekt wordt. Het is een van de vroege voorjaarsbloeiers die al in januari-februari bloeit. De bleekgele, wasachtige bloemen zijn niet echt opvallend, maar ze verspreiden een heerlijk kruidige geur die enigszins aan ananas of citrusvruchten doet denken. In Engeland heet hij heel toepasselijk ‘wintersweet’. De variëteiten 'Luteus' en 'Grandiflorus' hebben iets grotere, maar minder sterk geurende bloemen.
Wie deze struik aanplant, moet wel enig geduld hebben. Hij bloeit pas na meerdere jaren, en op voorwaarde dat de zomer voldoende warm en droog is. In koudere streken moet hij tegen een zonnige muur geleid worden waardoor hij mee kan profiteren van de warmte van de muur en het hout goed kan uitrijpen. En zelfs dan kan late nachtvorst de bloemen beschadigen.
Chimonanthus praecox is inheems in China. Hij groeit in het gebergte van Sichuan en Hubei tot op een hoogte van 3.000 meter. Hij werd in 1766 via Engeland in Europa geïntroduceerd.
In China werden de bloemen vroeger in het haar gedragen als een sieraad. Ze worden traditioneel beschouwd als een floraal symbool van de twaalfde maanmaand en worden vaak afgebeeld op wenskaarten voor het Chinese nieuwjaar.

Shape

Leaf

Flower

Fruit

Stem

Cultivation requirements