Cornus controversa

Decoratief blad Opvallende herfstverkleuring Lichte schaduw Bladverliezend Klein Middelgroot Opvallende vrucht Opvallende geur Volle zon Opvallende bloei

Description

Cornus controversa (syn. Cornus brachypoda) is een van de zogenaamde ‘pagode-‘ of ‘etage-kornoeljes’ met een zeer typische groeiwijze met boven elkaar staande, breed uitwaaierende takken die een soort etages vormen. C. controversa vormt een zeer elegante en rijkbloeiende grote struik of kleine, meerstammige boom. De bloemen hebben niet de opvallende schutbladen van bv. C. kousa en C. florida, maar staan in brede tuilen langs de waaierende takken, bijna als een hortensia. Ook de donkerblauwe vruchtjes in de zomer en de roodpurperen herfstverkleuring van het blad zijn opmerkelijk. Er bestaat ook een bontbladige cultivar, C. controversa ‘Variegata’. Het is een van de sierlijkste en meest schilderachtige bloeiende struiken voor onze tuinen.
C. controversa is nauw verwant aan de Amerikaanse C. alternifolia. Net als die soort staan de bladeren gespreid of afwisselend en niet tegenoverstaand.
C. controversa is afkomstig uit China en Japan en is in het westen bekend sinds 1880. In het wild kan hij tot 20 m hoog worden, bij ons is 10 m een maximum. Omwille van zijn grootte wordt hij ook wel eens de reuzenkornoelje genoemd.

Shape

Leaf

Flower

Fruit

Stem

Cultivation requirements