Camellia japonica

Decoratief blad Lichte schaduw Zure grond Klein Wintergroen Opvallende bloei

Description

Camellia japonica is de meest winterharde cameliasoort. Het is een prachtige struik met glanzend donkergroen, wintergroen blad en schitterende bloemen. Er bestaan vele honderden cultivars met witte, roze, rode of meerkleurige bloemen waarvan een aantal cultivars in grote delen van west- en centraal-Europa buiten kan geteeld worden op een enigszins beschutte standplaats. Andere cultivars moeten ’s winters vorstvrij overwinteren.
In de loop van de 19de eeuw ontpopte België zich tot een wereldcentrum van de cameliateelt. Meer dan 400 verschillende cultivars van Camellia japonica werden ontwikkeld door Belgische kwekers. Vele van die Belgische cultivars, die hier al lang verdwenen zijn, zijn vandaag nog wel aanwezig in collecties in Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. In Europa vinden we ze terug in parken, private tuinen en kwekerijen in Frankrijk, Italië, Zwitserland, Portugal, Spanje, Tsjechië, Groot-Brittannië, en zelfs de kusten van de Zwarte Zee in Georgië.
Dat België een zo prominente rol speelde in de cameliateelt, had te maken met een samenloop van omstandigheden. Ten eerste hadden we in de negentiende eeuw een bloeiende tuinbouwsector met enkele bedrijven die tot de absolute wereldtop behoorden. Ten tweede ontwikkelden Gentse kwekers een nieuwe methode om camelias veel sneller te vermeerderen, wat hen een enorm concurrentieel voordeel opleverde. Ten derde, en hier kwam het toeval ter hulp, was in 1830 in de haven van Antwerpen een zending planten uit Japan van de Duitse arts en botanicus Von Siebold toegekomen. Von Siebold werkte voor de Oostindische Kompagnie op de Nederlandse handelsmissie Deshima voor de kust van Japan. Die plantencollectie, waaronder ook zes Japanse camelias, was bestemd voor de universitaire plantentuin van Leiden. Maar door de Belgische onafhankelijkheid bleef de hele lading achter in Antwerpen. De camelias, op sterven na dood, kwamen uiteindelijk terecht bij André Donckelaer, hoofdtuinier van de uni

Shape

Leaf

Flower

Fruit

Stem

Cultivation requirements