Hydrangea paniculata Unique

Decoratief blad Opvallende herfstverkleuring Lichte schaduw Zure grond Bladverliezend Middelgroot Decoratieve schors Volle zon Opvallende bloei

Description

'Unique' is een van de beste en meest elegante cultivars van de pluimhortensia. Hij ontstond in het begin van de jaren ’70 in het arboretum van Kalmthout en was de eerste van een hele serie cultivars uit het arboretum. Het verhaal wil dat Jelena en Robert de Belder een heel veldje zaailingen van H. paniculata ‘Floribunda’ hadden staan, die echter allemaal door de vogels werden opgegeten, op één na. Dat werd ‘Unique’, de enige overgeblevene. Het is een unieke cultivar met grote, zuiverwitte pluimen die wel 25 cm breed en 40 cm lang kunnen worden.
De pluimhortensia, vanwege de peervormige bloemhoofden ook soms 'schapenkoppen' genoemd, is een van de gemakkelijkste hortensia's. Ze bloeit op nieuw hout en heeft dan ook geen last van late nachtvorst. Ze kunnen ook vrij gemakkelijk op stam gekweekt worden, wat voor sommige standplaatsen een interessant alternatief kan zijn.
H. paniculata is inheems in Zuidoost-China en Japan.
Award of Garden Merit (AGM) 1992, 2002

Shape

Leaf

Flower

Fruit

Stem

Cultivation requirements